cloggedb

Cranks and Tries to Start but wont

38 posts in this topic

Have a 2006 smart 450

 

The car cranks but will not start. When cranking it does shake pretty violently. It looks very similar to this clip https://youtu.be/rPB7lqbOPhI?t=3m9s. a good amount a black smoke does come out.

 

I have just got the car so I plan on adding some fresh diesel as car has sat for about 7 months, checking the electronic fuel pump and checking for a seized alternator. I plan on getting to work on this car this week and weekend so if anyone has any other ideas on what could be causing this please let me know.

 

Thanks for the help! 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do you hear the pump in the fuel tank run when you put the key to the #1 position?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

wheres the best place to listen for this? Under the car or near the gas cap? I hear a lot of electronic in the cabin so its hard to isolate 

Edited by cloggedb

Share this post


Link to post
Share on other sites

If its blowing black smoke out that should mean its getting gas right? The seized alternator would just stop it from cranking fast enough?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Why do you not check if alternator indeed is seized and if it is unseize it?

Edited by tolsen
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

That's the plan as soon as I can try it, I'm just wondering why it would be blowing the black smoke out while cranking, I'm new to diesels so just trying to learn 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Black smoke at start up is not uncommon with diesels.

I beg, if your car had say for several months, there is a high chance EGR valve is stuck too.  Your first mod ought to be adding a blanking plate in exhaust supply to EGR valve. 

 

To check if alternator is seized, all you need do is observe alternator pulley whilst an assistant cranks engine on starter.  Only takes seconds.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, tolsen said:

Black smoke at start up is not uncommon with diesels.

I beg, if your car had say for several months, there is a high chance EGR valve is stuck too.  Your first mod ought to be adding a blanking plate in exhaust supply to EGR valve. 

 

To check if alternator is seized, all you need do is observe alternator pulley whilst an assistant cranks engine on starter.  Only takes seconds.

 

I'm new here and was wondering about the EGR blanking plate comment.

If the EGR is part of the problem then why not just turn the EGR internal valve 180 degrees which should stop Exhaust gases from entering? 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 hours ago, JasonRoberts said:

 

I'm new here and was wondering about the EGR blanking plate comment.

If the EGR is part of the problem then why not just turn the EGR internal valve 180 degrees which should stop Exhaust gases from entering? 

EGR is not the cause for the non start.

Turning EGR cartridge 180 degrees is possible but difficult.  Fitting blanking plate is easier.

 

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check fuel rail pressure. Loosen injector line fitting (at the injector) to see flow pressure.

Black smoke could be excessive fuel? Could be failed injectors? 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Don't touch any high pressure pipe.  Black smoke means fuel is being injected so you won't learn anything by cracking open high pressure unions risking life and limb and damage fuel rail.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Finally had time to get the car up and take a look. Alternator was seized. with the belt off car fires right up, so i need to go get some liquid wrench and try to unstick it. If I get it unstuck is there anything i can do to prevent it from happening again? This is going to be a spare car so it will sit for up to a week without being driven. Should i just start it up every few days?  

 

Thanks so much for the help guys!

Share this post


Link to post
Share on other sites

It does not take much effort to unseize alternator by working it on its pulley nut.  The only real obstacle is removing splash guard on right hand side of drive belt.  Wet the two large plastic expansion plugs in penetration oil and gently pull out the centre pins.  Guard then drops down more or less by its own weight.

Spray wicking oil into alternator windings aiming for the tiny "gap" or lack of gap between rotor and stator.  The oil offers some protection but needs be reapplied from time to time.

Run engine at least weekly.

I dismantled my alternator completely when mine was seized.  Turned down rotor a few thou and applied electrical winding varnish.

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Got the alternator free! Starts up wonderfully now, but i have run into a few new issues. I didn't get to drive it very far, just around my cul-de-sac a few times as i have no plates or insurance. When first starting to move it sounds like the car is about to stall, it reminds me of when I learned to drive standard. once you get over about 5 km/h it all seems fine shifting smoothly. The other issue is i let it idle for about 25 mins i had 3-4 drops of oil on the ground, from the middle of the engine. cant seem to fine the source of the leak yet.

 

Making great progress, this has been well worth the $700 i spent on the car!

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Most common oil leaks are rust holes in lube oil pipes to and from turbo, rust hole in sump or holed inter cooler due to bad design of its support cradle.  Oil in inter cooler originates from engine breather pipe.

 

You may need to clean, lube and paint your clutch actuator.  There is guidance on Evilution's site.  Also strongly recommended to periodically check transmission wiring harness. 

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Have a new round of issues. My right turn signal blink very fast, looks like the middle light of the 3 wont blink but will come on fine when braking. I also dont have reverse lights. What could be causing this?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lights check the bulbs and the wiring to them it might be this,  the EGR plate look under mods.  relating to the EGR  on this sight to find out how to do this, there is a little more to it,. think you mentioned oil leak look at the intercooler see if the oil leak is coming from there.

Edited by Wild!
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 2016-11-09 at 7:51 PM, cloggedb said:

Have a new round of issues. My right turn signal blink very fast, looks like the middle light of the 3 wont blink but will come on fine when braking. I also dont have reverse lights. What could be causing this?

Check the inside bulb socket contacts. I've had them sink from overheated bulb,( probably cheap plastic used,  most of the parts on these cars were farmed out to different countries like Spain  and France ) just hook the terminal and pull it out gently to make contact with the bulb terminals.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

had a chance to work on the car a bit. Cleaned the actuator and it is shifting much better, took a look at the lights and the bulb is good and it is making good contact but doesn't want to flash for more than a second. the middle light will work when locking and unlocking doors, and will maybe flash once when using the signals but wont continue to work for more than that. 

 

Tried to put the egr plate on, but cant get the egr off, any good guides for this? the one on here has all the pictures removed.

 

I seem to have cruise control but when i try and turn it on the only thing that happens is the fog light dash indicator turns on, that cant be normal?

 

Thanks again for all the help guys! 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, cloggedb said:

 

I seem to have cruise control but when i try and turn it on the only thing that happens is the fog light dash indicator turns on, that cant be normal?

 

That could be the aftermarket MDC cruise control unit.http://www.smartieparts.com/forum/viewtopic.php?t=6  The indicator light could be placed in the rear fog light position. Over the years I probably installed over 30 of them.

Where did your smart come from?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, smart142 said:

 

That could be the aftermarket MDC cruise control unit.http://www.smartieparts.com/forum/viewtopic.php?t=6  The indicator light could be placed in the rear fog light position. Over the years I probably installed over 30 of them.

Where did your smart come from?

I got the Smart from Markham, but i believe it originally came from Ottawa.    

Share this post


Link to post
Share on other sites

Looks like I have the cruise control unit! that's a surprise but its nice to have cruise! 

 

My turn signal still doesn't work, its still flashes when locking the doors but that's it. same with the reverse lights, they only flash when locking the doors. I took apart the ebox and it was clean, but i still gave it a spray of contact cleaner, and i cleaned the connectors on both tail lights. I lifted the contacts up inside the lights as well. i'm not sure what else to try.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I would suggest that you reprogram the cruise control unit using the instructions from the link I provided.

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now

    Chatbox
    You don't have permission to chat.
    Load More